Waktu Solat

Friday, July 31, 2009

Wednesday, July 29, 2009

H1 N1 Penyakit atau Bala


H1N1 atau selsema babi kini berada di tahap membimbangkan, ia merupakan satu penyakit respiratori (sistem pernafasan) yang selalu ditemui dalam kawanan babi, disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1) yang telah mengalami mutasi dan menghasilkan strain baru. Selsema ini yang selalunya berlegar dalam spesis babi sahaja, dilihat mula menjangkiti manusia dan mula dikesan dalam manusia sejak 1988.

Di Malaysia khususnya umat islam apabila disebut sahaja virus selsema babi timbul satu perasaan resah, takut, bimbang dan bermacam-macam lagi. Tetapi mereka tidak takut dengan virus rasuah, zina, couple, murtad, buka aurat, maksiat dan bermacam lagi yang menular begitu cepat lagi cepat dari H1N1.

Apa yang menghairankan, mengapa pusat-pusat pengajian tinggi dan sekolah-sekolah dilanda wabak ini? Adakah terlalu banyak maksiat berlaku di institusi pendidikan sehingga turunnya bala Allah? Jika kita hanya memandang H1N1 ini sebagai satu penyakit dan bukannya bala Allah, maka tidak timbul keinsafan dalam diri manusia. Manusia akan terus lalai dan dibuai kehidupan ini dengan penuh maksiat.

Apakah tindakan yang perlu diambil? Kita hanya mengharapkam Kementerian Kesihatan memberi suntikan vaksin dan tip-tip untuk mengelak dari terkenanya wabak ini.

Pada pendapat saya, adalah lebih baik kita muhasabah diri kita... dimana kita melakukan kesilapan yang terlampau banyak. Maka mohonlah pertolongan dari Allah, marilah kita seluruh rakyat Malaysia melakukan solat taubat, solat hajat memohon agar Allah memperkenankan doa kita semoga segala musibah yang melanda Negara kita ni, segera berakhir.

Apa yang penting, pemimpin nombor satu negara perlu melakukan perkara tersebut terlebih dahulu , baharulah diikuti oleh orang kanannya serta rakyat jelata. Jika perkara ini tidak berlaku , maka selagi itulah bala Allah akan terus menimpa umat Islam dan rakyat Malaysia amnya.

Untuk Renungan Bersama :

Dalam ayat 58 surah al-Israk, Allah menegaskan bahawa bala itu diturunkan bagi penduduk yang mengingkari Allah. Bolehkah kita kaitkan dengan kemunculan pelbagai penyakit termasuk H1N1 ini dengan peringatan tersebut?

JAWAPAN: Pada dasarnya, penyebab datangnya azab Allah SWT adalah kezaliman, kemaksiatan dan kefasikan.

Allah SWT telah menyatakan hal ini di beberapa ayat. Antaranya adalah firman Allah SWT yang bermaksud: Dan tidak pernah Kami membinasakan kota-kota, kecuali penduduknya dalam keadaan melakukan kezaliman. (al-Qashash: 59).

Maka tidak dibinasakan kecuali kaum yang fasik. (al-Ahqaf: 35).

Kami telah membinasakan mereka, kerana sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang berbuat dosa (al-mujrim). (ad-Dukhan: 37).

Ayat-ayat di atas menunjukkan bahawa azab Allah hanya akan dijatuhkan kepada penduduk negeri yang melakukan kezaliman, kemaksiatan, dan kefasikan. Dengan kata lain, azab Allah hanya akan dijatuhkan, tatkala peringatan-peringatan Allah SWT melalui dakwah Rasul-Nya telah diabaikan dan didustakan.

Jika melihat kepada ayat-ayat di atas kita tidak boleh menolak kemungkinan munculnya influenza A ini adalah akibat keingkaran manusia kepada Allah.

Tuesday, July 28, 2009

Window XP - 23 Aplikasi Tersembunyi


Untuk membuka aplikasi ini, pergi ke Start > Run kemudian taip:

1. Character Map = charmap.exe (sangat berguna untuk mencari special character such as آ½, آ©, dll)

2. Disk Cleanup = cleanmgr.exe

3. Clipboard Viewer = clipbrd.exe (lihat apa yang anda copy menggunakan Ctrl+C or Copy)

4. Dr Watson = drwtsn32.exe (troubleshooting tool)

5. DirectX diagnosis = dxdiag.exe (untuk menganalisis masalah mengenai kad video ataupun kad suara)

6. Private character editor = eudcedit.exe (membolehkan ubah character ataupun mencipta baru)

7. IExpress Wizard = iexpress.exe (Create self-extracting / self-installing package) - Mcm Winzip la kirenya

8. Microsoft Synchronization Manager = mobsync.exe (appears to allow synchronization of files on the network for when working offline. Apparently undocumented).

9. Windows Media Player 5.1 = mplay32.exe (Retro version of Media Player, very basic).

10. ODBC Data Source Administrator = odbcad32.exe (something to do with databases)

11. Object Packager = packager.exe (to do with packaging objects for insertion in files, appears to have comprehensive help files).

12. System Monitor = perfmon.exe (very useful, highly configurable tool, tells you everything you ever wanted to know about any aspect of PC performance, for uber-geeks only )

13. Program Manager = progman.exe (Legacy Windows 3.x desktop shell).

14. Remote Access phone book = rasphone.exe (documentation is virtually non-existant).

15. Registry Editor = regedt32.exe [juga regedit.exe] (untuk hacking Windows Registry).

16. Network shared folder wizard = shrpubw.exe (membuat shared folders dalam rangkaian).

17. File siganture verification tool = sigverif.exe

18. Volume Control = sndvol32.exe (Saya sertakan ini untuk mereka yang hilang sound control di System Notification area).

19. System Configuration Editor = sysedit.exe (ubah System.ini & Win.ini seperti Win98!)

20. Syskey = syskey.exe

21. Microsoft Telnet Client = telnet.exe

22. Driver Verifier Manager = verifier.exe (Monitor tindakan driver. Amat berguna untuk pengguna yang mempunyai masalah driver).

23. Windows for Workgroups Chat = winchat.exe (NT utiliti membolehkan anda berbual dalam rangkaian LAN).

Kejar dunia usah sampai lupa akhirat

MALAS adalah satu penyakit. Ia menimpa semua orang termasuk remaja. Malas ada bermacam ragam, ada malas belajar, malas kerja, malas bercakap, malas makan serta seribu satu macam jenis malas lagi. Malas ada risiko dan akibatnya, tetapi apa yang menakutkan adalah kalau malas beribadat.

Akibat dan risiko malas yang lain boleh ditanggung, tetapi kalau malas beribadat tidak mampu ditanggung rasanya. Siapa yang sanggup menanggung azab sengsara dibakar api neraka.

Perhatian kita terhadap penyakit malas ibadat amat menurun dan corot terutama terhadap anak remaja kita.

Lihat saja kalau anak kita tidak ke kelas tambahan atau tuisyen, bukan main marah kita maki dan kadang-kadang pukul mereka.

Berbanding keadaan kalau anak kita tidak menunaikan solat, puasa atau anak gadis tidak menutup aurat, tidak kita dengar suara menyuruh atau berleter.

Kadang-kadang yang kita temui apabila emak atau ayah menyuruh adalah yang tolong bela. “Kasihan budak tu…biarlah dia tidur, di asrama tak cukup tidur…,” bela emak pada anaknya yang balik bercuti.

Kita memberi perhatian kepada pelajaran yang akan memberi skor ‘A’ dalam peperiksaan, tetapi bagi pelajaran fardu ain, kita buat tidak endah saja.

Sebenarnya ini penyuburan nilai tidak prihatin kita yang ditanamkan terhadap anak tanpa kita sedari. Kita lebih khuatir masa depan dunia anak kita daripada masa depan agama mereka.

Dunia memang penting. Islam tidak pernah menolak dunia yang sehingga al-Quran mewasiatkan dalam firman Allah yang bermaksud: “Carilah apa yang dikurniakan Allah terhadap perkara akhiratmu dan janganlah kamu lupa urusan dunia kamu…”

Jangan lupa dunia antara mesejnya, tetapi jangan pula leka mencari dunia sehingga lupakan akhirat, kadang-kadang bukan saja lupa akhirat, malah Allah sebagai Tuhan yang disembah pun dilupakan juga.

Memang patut kita risau kalau anak kita tidak berjaya di dunia, tetapi lebih patut lagi kita risau kalau anak ke neraka gara-gara gagal beribadat ketika di dunia.

Pesan dan motivasi anak supaya bersungguh-sungguh belajar, tetapi jangan lupa hendak berpesan kepada mereka supaya tidak mengabaikan ibadat terutama solat sebagai tiang agama.

Nabi Yaakub berpesan kepada semua anaknya sebelum wafat, “…apakah yang kamu sembah selepas kematianku…”

Bagi yang lalai dan terlalu leka dengan dunia mungkin pesanannya sebelum mati, “…anak-anakku apa yang akan kamu makan selepas kematianku…”

Monday, July 27, 2009

Mcm mane nk "HIGH QUALITY" kn you tube anda???

Senang jee..
Cuma tambah benda nih jer lepas URL (&fmt=18)

Contoh :

http://www.youtube.com/watch?v=e6W1tWq4YDA


selepas di tambah:

http://www.youtube.com/watch?v=e6W1tWq4YDA&fmt=18

dan " enter "


Sunday, July 26, 2009

Sesuatu disebalik logo YAHOO!


cuba korang klik kat tanda ! tu....

(kat website yahoo la...)

yg penting pc korang kena ada speaker okay... ... bole dengar suara misteri...

Guna Windows dgn cara lebih pantas tanpa menggunakan mouse

General Keyboard Shortcuts
? CTRL+C (Copy)
? CTRL+X (Cut)
? CTRL+V (Paste)
? CTRL+Z (Undo)
? DELETE (Delete)
? SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
? CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
? CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
? F2 key (Rename the selected item)
? CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
? CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
? CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
? CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
? CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
? SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
? CTRL+A (Select all)
? F3 key (Search for a file or a folder)
? ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
? ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
? ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
? ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
? CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
? ALT+TAB (Switch between the open items)
? ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
? F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
? F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
? SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
? ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
? CTRL+ESC (Display the Start menu)
? ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
? Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
? F10 key (Activate the menu bar in the active program)
? RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
? LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
? F5 key (Update the active window)
? BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
? ESC (Cancel the current task)
? SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the

Friday, July 24, 2009

Nak Clear Memory Tanpa Restart Komputer

Kalau kita buka komputer kita rasa " windows computer running slow " ,, ada sesetengah orang akan " restart " semula komputer. Sebenarnya tak perlu nak restart ......

Apa yang perlu anda buat ialah :

1. Right click on an empty spot on your desktop
and select New - Shortcut.

2. Kemudian copy ayat ni " %windir%\system32\rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks " paste kat box create shortcut.


3. Click Next .


4. Kemudian letak nama folder shortcut ngan nama“Clear Memory” atau ikut suka hati sendiri.

5. Click Finish and you’re done.

Thursday, July 23, 2009

Zakat Pendapatan

Baru-baru ni kat tempat kerja isteri aku depa ada buat taklimat tentang pembayaran zakat pendapatan. Pegawai dari Pusat Zakat sendiri yang beri taklimat tersebut.

Di bawah adalah borang pengiraan pembayaran zakat pendapatan:


Aku dah buat pengiraan dalam excel. Sesiapa nak borang tersebut boleh download kat sini



Kalau nak buat pengiraan secara online boleh laman web niiiiiiii

Wednesday, July 22, 2009

Nak Ubah Carian Google

Anda berminat nak ubah carian engine Google kepada apa-apa pun ikut kehendak hati sendiri.

Mula-mula pada carian google, taipkan " funny logo "

pass tu





Taipkan apayang tuan puan nak, contohnya aku buat " apa-apa Pun "

Bila dah selesai kat situ , Step 2 - klik la kat mana-mana bentuk

Aku pilih " Google style "

Langkah seterusnya ....


klik kat Create My search Engine, hasilnya jeng jeng jeng ....



Hukum Berkaraoke

Tuesday, July 21, 2009

‘ Sombongnya manusia itu’


Sombongnya manusia itu…
Apabila telah menjadi kaya, lupa pada asal usul..
Hilang segala perasaan simpati..
Hati dipenuhi dengan material-material..
Tidak peduli dengan agama,
yang penting duit penuh dipoket…

Sombongnya manusia itu
Tatkala pangkat makin tinggi ..
Berjalan mendongak ke langit…
Menghina orang sesuka hati…
Tanpa disedari yang dibawah lebih berbakti..

Sombongnya manusia itu..
Dianugerahkan tuhan fizikal yang cantik..
Menghina mereka yang hodoh..
Dan bermegah-megah dengan kecantikan..
Sedangkan hati busuk sekali…

Sombongnya manusia itu…
Memiliki segulung ijazah hebat sekali…
Di rasakan diri bijak sekali..
Semua dianggap kurang bijak..
Dirinya sahaja amat mengetahui ..
Sedangkan ilmunya hanya sekecil nasi…

Sombongnya manusia itu..
Bermegah dengan anugerah..
Kejayaan dicanang sana sini…
Sedangkan jasa hanya sekali..

Oh tuhan..
Semoga kesombongan ini tidak melekat pada hatiku..
Aku takut ku kan jadi seperti mereka..

Kawan-kawan…
Andai ku tewas dengan bisikan syaitan..
Kau sedarkanlah aku..

Kamus Online


Penggunaan kamus secara online....
Tak perlu susah payah beli kamus tebal-tebal.
Boleh terjemah dari English ke Bahasa Melayu dan Bahasa Melayu ke English

Sila klik di sini.

Mari Berpengakap..




Bagi guru-guru pengakap boleh melayari blog niii. Dapatkan pelbagai maklumat yang boleh digunakan untuk anak murid anda.

Contohnya :

cara ikatan
undang-undang pengakap
skim lencana
macam-macam ada

sesiapa berminat boleh layari di sini

Saturday, July 18, 2009

Cara nak format komputer



Anda ada masalah dengan komputer ..... nak format tak tau.. nak hantar kedai kena bayar la pulak...

Masalah ini mudah je nak selesaikan.. belajar buat sendiri tak perlu nak hantar ke kedai. Kalau belajar kat luar kena bayar berapa aku tak tau.

Senang jee aku bagi satu website ni boleh tong sapa-sapa pun nak belajar format komputer.

Dalam website ini ada artikel yang akan menerangkan langkah-langkah untuk memasang Windows XP ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.

Sesiapa berminat sila klik di sini

Friday, July 17, 2009

Peminat Filem-filem Melayu..



Anda peminat filem-filem melayu....
Macam-macam cerita ada
Juka anda berminat boleh layari kat blog niiiiii
Tak payah nak download.

Ok.. try tengok

Games Online



Games online bagi kanak-kanak...

mate dan english, sesuai untuk anak-anak mempelajarinya

sila klik di sini..

Tuesday, July 14, 2009

Mari Mengundi di Manek Urai Hari Ni...





untuk keterangan lanjut sila lawat di http://prkmanekurai.blogspot.com

Perihal 7 Ayat

Barang siapa hafal tujuh kalimat, ayat yg sangat mudah dan senang - cuma kita tak sedar yg kalimat2 ini terlalu suci dan agung disisi allah. ia dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan.

1. Mengucap "Bismillah" pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap "Alhamdulillah" pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap "Astagfirullahilazim" jika lidah terselip perkataan yang tidak patut

4. Mengucap "Insya Allah" jika hendak/akan berbuat sesuatu.

5. Mengucap "La haula wala kuwwata illa billah hilazim" jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucap "inna lillahi wa inna ilaihi rajiun" jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap "La ilaha illa Allah Muhammadur Rasulullah" sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu,walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, kerana sudah biasa.

cukup ringas dan mudah, tetapi payah nak dilafazkan jikalau tidak biasa... asyik terlupa je maka dengan itu ringan-ringankan lah mulut utk melafaz kalimat yg mudah ini.

Monday, July 13, 2009

Kasut Tumit Tinggi


Kaki seringkali diibaratkan seperti akar daripada sebatang pokok. Bila akarnya rosak yang selam ini menjadi tunjang, lama kelamaan pokok itu akan mati. Sama jugalah seperti kita, yang masalahnya bermula daripada kaki seterusnya menjalar hingga ke atas.

Kaki yang cantik memang menjadi idaman setiap wanita. Berkasut tumit tinggi juga menjadi kegemaran kebanyakan wanita yang mahu dirinya di lihat anggun, bergaya juga sofistikated. Ada sesetengah berpendapat pula dengan berkasut tumit tinggi kaum wanita akan nampak lebih seksi. Betul atau tidak itu terpulang kepada penerimaan masing-masing.

Jika kamu berasa sakit kaki atau kadang kala mengalami sakit belakang ada baiknya kamu tilik semula paras ketinggian kasut yang kamu pakai. Mungkin dari situlah puncanya kesakitan itu.

Membiasakan diri dengan kasut tumit tinggi boleh menyebabkan kaki mudah terseliuh, mengalami sakit sendi, sakit tulang belakang dan sakit di bahagian lutut. Pemilihan kasut tumit tinggi seharusnya dibuat dengan tidak melebihi 4 cm. Jika lebih daripada itu risiko kamu untuk mendapat kecederaan amat mudah.

Selain itu, saiz kasut juga memainkan peranan penting. Jika kaki kamu lebar janganlah pula membeli kasut yang runcing dan tajam dan pasti akan menyakitkan seluruh kaki kamu kerana terpaksa berjalan dengan jari-jari yang terkepit. Ingat jangan seksa diri kamu lagi.

Disamping itu, kasut tumit tinggi juga mampu memberi kesan terhadap organ dalaman dan kesuburan seseorang wanita. Jika kamu hargai kesihatan kamu, selepas ini janganlah cenderung memilih kasut-kasut yang boleh membahayakan kesihatan.

Berikut adalah risiko memakai kasut bertumit tinggi :

1. Jejaskan peluang untuk mendapatkan anak.

2. Punca rambut gugur.

3. Kasut tumit tinggi berukuran 12.7 cm boleh jejaskan organ dalaman dan kesuburan wanita.

4. Menyebabkan leher, lutut, sendi, tulang belakang dan bahu menjadi sakit.

5. Menyebabkan pening dan kitaran haid tidak teratur.

Selagi Ada Rindu

video

Sunday, July 12, 2009

Khasiat Lemon ...


LEMON, antara pokok buah-buahan tertua yang berasal dari India, kini tumbuh meluas di kawasan iklim subtropika di seluruh dunia terutama Florida dan Mediterranean.

Biarpun buah lemon dan jusnya terasa masam dan berasid, tetapi ia mampu bertindak sebagai alat penampan kepada badan serta mengurangkan lebihan asid di dalam perut.

Malah, jus dan kulit lemon berkesan sebagai antiseptik selain daun pokok lemon yang boleh digunakan untuk mengurangkan panas akibat demam.
Melengkapkan lagi kebaikan lemon, buah tersebut juga kaya dengan vitamin C yang diketahui umum mampu menguatkan sistem imun badan dan bertindak sebagai antioksida dalam melindungi sel daripada rosak.

Tanpa disedari, jus daripada satu biji buah lemon sahaja mampu menyumbang sebanyak 33 peratus daripada keperluan vitamin C dalam kehidupan harian manusia.

Manakala satu sudu besar perahan kulit limau mengandungi 13 peratus vitamin C dan jika diambil kedua-duanya, ia sudah lebih daripada memadai untuk keperluan harian manusia.

* Kesan terapeutik

Jika digunakan untuk fungsi dalaman badan, lemon mempunyai kesan tindakan anti rangsangan. Ia juga membantu membersihkan dalaman badan dengan meningkatkan pengeluaran peluh dan memudahkan air kencing dikumuhkan.
Pada masa yang sama, lemon juga dapat merangsang selera, selain membantu penghadaman dan menguatkan sistem pertahanan badan, mengurangkan kekejangan serta memberikan kesegaran secara menyeluruh.
Namun andai digunakan secara luaran, lemon mampu mengembangkan saluran darah dalam kulit.

* Komponen dalam lemon

Selain kaya dengan vitamin C, lemon juga mengandungi pektin dan sebahagiannya adalah pati minyak limonene, alpha terpinene, alpha pinene, beta penene dan bioflavonoids yang membantu menguatkan dinding-dinding kapilari.
Pati minyak tersebut diperoleh daripada kulit limau yang merangsang aliran cecair limfa.

* Tingkatkan vitamin C

Jika ingin meningkatkan lagi pengambilan vitamin C, apa yang perlu dilakukan hanya mengambil sebiji lemon setiap hari.
Kesannya, hanya dengan beberapa minit, vitamin tersebut sudah mengalir di seluruh badan dan tubuh akan mula merasai peningkatan dalam pencapaian dalam keupayaan diri dan berasa lebih tenang.

* Serapan zat besi dan kalsium

Lemon merangsang pengeluaran enzim dan jus pencernaan di selaput nipis di dalam perut yang akhirnya membantu meningkatkan serapan zat besi dan kalsium melalui makanan yang diambil dan pemakanan tambahan.

* Pembasmi kuman saat kecemasan

Mungkin tiada siapa menyedari bahawa jus lemon boleh digunakan sebagai pembasmi kuman pada luka-luka kecil termasuk di mulut dan kerongkong.
Apa yang perlu dilakukan hanya menyapu sedikit jus tersebut pada kawasan luka berkenaan atau berkumur-kumur beberapa kali sehari.

* Melegakan sakit tekak dan serak

Cuba resipi ini. Perah sebiji lemon dan campurkan jus perahan itu dengan secawan air panas. Kemudian berkumur-kumur dengan air tersebut sebanyak tiga kali sehari.

Game: Uji Minda & Ketajaman Mata

TRY DIZ GAME...
MMG FUN LA...PLUS SGT2 MENCABAR KEIMANAN!!!

Good Luck!!! =)


http://www.jokesduniya.com/wp-content/uploads/2007/04/lab.swf


(Tak sesuai utk penyakit lemah jantung dan sewaktu denganya)

Siapa berani mai cuba...

Saturday, July 11, 2009

27 Perkara Menyebabkan Jadi Papa

1. Bermudah-mudah dengan sembahyang...
2. Menyeru ibu bapa dengan pangilan namanya...
3. Meninggalkan doa untuk ibu bapa...
4. Berjalan dihadapan guru...
5. Cepat keluar bila masuk masjid...
6. Berbohong...
7. Banyak bercakap kosong...
8. Pemalas...
9. Banyak tidur...
10. Bermudah-mudah membazirkan makanan...
11. Selalu makan ketika hadas besar...
12. Membazirkan harta dengan tidak menentu hala...
13. Berpagi-pagi minum di kedai kopi...
14. Bersifat bakhil...
15. Sentiasa tidur telanjang...
16. Lambat pulang apabila keluar tidak bersebab...
17. Menjahit pakaian di badan...
18. Selalu memakai seluar sambil berdiri...
19. Tidak membasuh pinggan selepas makan...
20. Selalu membasuh tangan dengan tanah...
21. Sentiasa bersisir dengan sisir yang patah...
22. Selalu menulis dengan qalam yang patah...
23. Membiarkan labah-labah di dalam rumah...
24. Membiakkan binatang yang halus di dalam rumah...
25. Menyapu sampah di waktu malam...
26. Hembusan nafas untuk memadamkan lampu/api...
27. Selalu membakar kulit bawang...

Thursday, July 9, 2009

Hudud: Undang-undang yang paling rasional


Hudud: Peraturan Allah yang mutlak
Adaptasi daripada buku as-Syahid Sayyid Al-Qutb

Hanya Allah sahaja berhak menunjukkan sistem dan peraturan bagi kehidupan manusia. Oleh itu manusia seharusnya mengimplikasikan sistem ini ke dalam dunia realiti. Jika diteliti, sistem ini sebenarnya menjaga dan memelihara sifat kemuliaan insan dengan memberikan kemerdekaan serta mengelak manusia daripada diperkotak-katikkan oleh taraf kehidupan.

Kemerdekaan bermaksud menjauhkan manusia daripada menjadi hamba hawa nafsu, kelemahan jiwa, ketamakan dan ketidakadilan yang seterusnya akan membawa kepada kemenangan dalam erti kata sebenarnya iaitu ketaatan dan kepatuhan kepada agama.

Sesungguhnya sistem Allah adalah sesuai sepanjang zaman dan universal berbanding sistem yang dicipta oleh manusia yang terbatas daripada segi akal dan pemikiran. Ketiadaan tujuan hidup hanya akan membawa kepada kesengsaraan, ketakutan dan kegelisahan di mana mereka menjadikan wang, kelazatan dunia sebagai Tuhan.

Ini jelas menunjukkan kebanyakan manusia sekarang menjadi hamba kepada dunia materialistik bukan lagi kepada Tuhan yang Maha Esa di mana itu bukanlah erti ketamadunan yang sebenar bahkan mereka benar-benar telah kembali ke era jahiliyah di zaman moden. Ketamadunan bukan hanya diukur melalui materialistik dan kemodenan semata-mata tetapi ia juga perlu diselitkan dengan kebersihan hati nurani dan nilai-nilai spiritual.

Orang yang menentang syariat Islam adalah sebenarnya orang yang merasakan bahawa peraturan tersebut akan mengikat dan membelenggu manusia daripada mengikuti hawa nafsunya walhal pada hakikatnya di sebalik kekangannya ada terselit kebebasan. Sebagai contoh, perbuatan zina adalah haram untuk membebaskan manusia daripada menjadi hamba kepada hawa nafsu dan mendahulukan kepentingan orang lain daripada kepentingan diri sendiri adalah untuk membebaskan manusia daripada sikap kedekut dan tamak.

Namun tanpa disedari oleh manusia, dosa dan kejahatan yang sebenarnya merupakan belenggu yang mengikat jiwa manusia dan menjadi beban serta menjerumus manusia ke dalam lembah kesesatan. Kita menjadi hina kerana mengikut sistem ciptaan manusia yang sentiasa terburu-buru untuk melihat hasilnya dalam masa yang singkat. Tidak hairanlah apabila munculnya sistem atau peraturan manusia yang baru akan muncul pula masalah baru.

Kesimpulanya, sistem Islam yang diwahyukan Allah kepada rasul-rasulnya adalah sistem yang paling efektif kerana ia dilakukan secara berperingkat-peringkat.

Tuesday, July 7, 2009

Pakai Cincin..


Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali
berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad
Saw.

Nabi Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin
pakailah di jari

1] jari manis

2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah

2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan
jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah
iaitu k aum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun
perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga
saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias
di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat
dari Allah Swt. Nabi saw.memakai cincin dan kalau kita memakai cincin
dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. dapatlah kita pahala. Wallahu a'lam Wassalam.

Sunday, July 5, 2009

Keistimewaan Wanita Yang Allah Kurniakan Rahim


Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap di waktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang... sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah.

Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak diterima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan juga tidak derhaka kepada suaminya...
Jadilah Bidadari di mata suami anda...

Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang, tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal, beradab dan terpilih - Ibnu Maqaffa
Mati itu pasti dan hidup ini…. INSAALLAH
"Ingatlah, siapa pun engkau sekarang, betapa tinggi pun pangkat dan kekuasaan kamu, suatu saat nanti kamu pasti berubah menjadi tulang yang busuk (mati). Justeru, bertindak adil lah kamu seperti huruf alif yang lurus, adil di atas dan adil di bawah." - Khalifah Umar al-Khattab

Friday, July 3, 2009

10 tabiat yang merosakkan otak...


1. Tidak mengambil sarapan pagi
- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi,
paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan
mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan
menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan
mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas
atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit
'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu
penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu,
ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
- Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan
manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan
bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa
tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak
kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak
menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding
oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan
keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada
sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak
kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap
kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang
aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh
menambah keberkesanan kecerdasan otak kita

Thursday, July 2, 2009

Keluhan seorang lelaki untuk wanita


Kami sulit menahan pandangan mata kami
ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.


Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalian


Kami tahu kami insan lemah
bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.


Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.


Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.


"Lalu apa yang telah aku lakukan selama ini..
Ya Rabb, ampunilah daku,
Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,
lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,


Ya Rabb, Engkaulah mengawasi kami setiap detik,
kerana kasih sayang-Mu ya Allah kepada kami,
Engkau perintahkanlah malaikan silih berganti
menemani kami siang dan malam
agar iman kami dapat dijaga...

Related Posts with Thumbnails